Zakaj bivati v CLT leseni hiši?

100
CLT lesena hiša

Najprej povejmo, kaj CLT lesene hiše sploh so. Gre za sistem, ki spada v kategorijo montažne gradnje. Pri takšni gradnji se vse stene hiše izdelajo v proizvodnem obratu in nato prepeljejo na kraj sestavljanja. Prednost te gradnje tiči v poenostavljenem postopku, saj je montažna gradnja izredno hitra.

Prav tako pa je tudi mnogo čistejša, saj se na mestu gradnje zgolj še sestavlja kose, ki so bili narejeni in obdelani drugje. Lesena gradnja je tudi »suha«, ne povzroča večjega hrupa in je končana v zgolj dveh do treh dneh. To vam bodo znali najbolje opisati in izvesti v podjetju Lesoteka hiše d.o.o.

Bivanje v leseni hiši ima več koristi

Če ste še pred časom o leseni hiši razmišljali zgolj z romantičnim pridihom in jo v mislih postavljali kot vikend nekje ob gozdu, pa je CLT lesena hiša danes nekaj povsem drugega. Prav nič manj romantična, a vsekakor dovolj resna, da ji rečemo hiša, v kateri bomo z veseljem prebili svoje celotno življenje.

CLT večnamenska masivna lesena hiša
CLT večnamenska masivna lesena hiša — LESOTEKA HIŠE

Takšna lesena hiša ima na njene prebivalce več pozitivnih vplivov. Prvi tiči v tem, da gre za sila hitro in dokaj enostavno gradnjo, ki je končana v dveh do treh dneh. Naslednji pozitiven vidik takšne gradnje pa se izkaže v zdravem bivanju in blagodejnem vplivu na počutje.

Zakaj je bivanje v leseni hiši zdravo?

Vsak med nami zna povedati, da je les naraven material, ki čudovito diši, ga je precej enostavno oblikovati in ga je moč izkoristiti na različne načine. To, da je naraven material, je vsekakor velika prednost. Masivna lesena hiša namreč diha skupaj z nami, kar omogoča, da je v njej ves čas svež in s kisikom obogaten zrak.

Takšen zrak tudi lepo diši, saj mu čar vonja po lesu doda blagodejno noto. Ko pa se človek počuti tako, je bolj umirjen tudi njegov srčni utrip, zmanjša se nivo stresa in uravna se krvni tlak. Les je tudi dober zvočni izolator, zato lahko na okoliški hrup kar pozabite.

Prihranek in skrb za okolje

Gradnja lesene hiše pa prinaša še precej več, kot smo doslej našteli. Še eden od pozitivnih vplivov je tisti na družinski proračun. Bivanje v leseni hiši namreč močno poceni strošek za ogrevanje. Les omogoča precej lažje vzdrževanje primerne temperature za bivanje, kot je to primer v zidanih gradnjah.

CLT masivna lesena hiša
CLT masivna lesena hiša za 5 — LESOTEKA HIŠE

Za to poskrbi velika lesna masa, ki poveča akumulacijo toplote, zaradi česar se zrak v hiši precej počasneje ohlaja. Vemo, kako močno na naše okolje vplivajo izpusti CO2 v zrak, zato na ta način precej pripomoremo tudi k bolj čistemu ozračju in okolju na sploh.

Lesena hiša je varna

Zmotno je misliti, da bo takšna hiša iz lesa zagorela ob prvi nezgodi z ognjem. Presenečeni bi bili, kako zelo ognjevarna je lesena gradnja. Prav tako pa ni nobenega strahu, da bi se podrla v potresu. Les je namreč precej bolj prilagodljiv od kamna, zato je v takšnih primeri morda še bolj varen.

Trik tiči v križnem lepljenju posameznih slojev masivne lesene stene. Ta način onemogoča širjenje in neželeno raztezanje lesa. Tako torej verjamemo, da vam je zdaj precej bolj jasno, kako zelo pravljično bi bilo bivanje v CLT leseni hiši. Pa še to. Gre za zelo obstojno gradnjo, ki bo dom in zavetje dajala več generacijam.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.