Zakaj se odločiti za najem razvlažilca zraka?

20
Vlaga v stanovanju

Vlažnost zraka v stanovanju je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost bivanja in tudi na zdravje. Presuh zrak draži sluznice, prihaja do suhih in pekočih oči, draženja dihal in kašlja, medtem ko pretirano vlažen zrak povzroča nastanek zidne plesni.

Slednja nikakor ni samo neprijetna na pogled, pač pa jo lahko tudi vonjamo, uničuje stene in pohištvo ter slabo vpliva na naše zdravje. Spore plesni so trdožive, vsekakor pa si jih ne želimo v svojih pljučih. Ne veste, ali je zrak v vašem stanovanju primeren za dihanje ali ne?

Izmerite vlažnost zraka

V ta namen imamo v trgovinah za dom in vrt na voljo higrometre različnih vrst. Gre za napravo, ki meri vlažnost zraka v prostoru in je nadvse preprosta. Poznamo analogne in digitalne higrometre, pri čemer pa velja dodati, da so naprave zares poceni. Osnovni higrometri so na voljo že za 10 €.

Digitalni higrometer
Digitalni higrometer je priročna naprava za merjenje vlažnosti zraka.

Optimalna vlažnost zraka se giblje med 50 in 55 % z nekaj malega odstopanja. Presuh zrak se pojavlja v zimskem času, ko manj zračimo in je zrak dodatno segret ter izsušen zaradi ogrevanja. Preveč vlažen zrak pa se lahko pojavi iz različnih razlogov, in takrat je ukrepanje nujno.

Kako zmanjšati vlago v stanovanju?

Vlažnost zraka v stanovanju navadno urejamo z rednim prezračevanjem. Je pa lahko vlaga posledica različnih dejavnikov, kot so poplava, slaba toplotna izolacija, PVC okna, ki ne prepuščajo zraka, gradbena dela in podobno. V teh primerih lahko prav pride razvlažilec zraka.

Zadrževanje vlage v stenah namreč povzroča idealne razmere za nastanek zidne plesni, za katero pa vemo, kako zelo nevarna je. Najem razvlažilca zraka je v tem primeru idealna rešitev, saj gre za napravo, ki lahko dnevno iz zraka odstrani na desetine litrov vlage, hkrati pa je najem neprimerno cenejši od nakupa naprave, ki jo boste morda potrebovali zgolj enkrat.

Kako deluje razvlažilec zraka?

Razvlažilec zraka, kakršen je denimo NEMAXX BT55, omogoča odstranitev do kar do 55 litrov vlage na dan. Uporaba je povsem enostavna, napravo pa vam iz podjetja Frisema d.o.o. pripeljejo, demonstrirajo delovanje in po končani uporabi tudi odpeljejo.

Razvlažilec zraka NEMAXX BT55
Razvlažilec zraka NEMAXX BT55

Razvlaževanje je nadvse preprosto pojasniti. Razvlažilec dela po principu ohlajanja zraka, kar v napravi sproža nabiranje kondenza, ki ga iz zraka izloči, preden ga pošlje nazaj v prostor. Voda se zbira v posodi, ki se jo enostavno odstrani in izprazni po potrebi.

Kdaj pride do prevelike vlažnosti zraka?

Kot omenjeno, je razlogov za to kar nekaj. Med pogostejšimi je vsekakor slaba izolacija stavbe, kar pomeni, da so stene ves čas na udaru temperaturnih sprememb in idealen kanal za zbiranje kondenza. Še eden od razlogov je lahko počena vodovodna cev.

Naj gre za vidno poškodbo, torej poplavo, ali pa zgolj za puščanje, ki ga dolgo ne opazimo, so posledice zelo podobne. Večina gradbenih del vključuje kar nekaj vode, ki mora ven iz sten, a ji navadno ne damo dovolj časa, zato je priporočljivo prostore po končanih delih izpostaviti industrijskim razvlažilcem zraka.

Poskrbite za ustrezen zrak v stanovanju, redno prezračujte, bodite pozorni na izbiro kakovostnih oken in vrat, v vsakem primeru pa pokličite na pomoč, če vam stvari uidejo iz rok.

Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.