Kaj je pasivna hiša?

294

V sodobni arhitekturi bivalnih in poslovnih objektov se vse več govori o nizkoenergijskih in pasivnih gradnjah, pri čemer marsikdo ne ve prav dobro, kaj pasivna gradnja sploh pomeni. Nič zapletenega: pasivne hiše so stavbe, ki temeljijo na splošno sprejetih standardih za pasivno gradnjo, ki zagotavljajo visoko udobje bivanja in nizko porabo energije, glavno pa je, da pasivna hiša zagotavlja večino energije iz notranjih virov in z uporabo sončne energije. Pozimi je vseeno treba nekoliko »dodajati«, če so temperature nizke, marsikje, kjer je zima mila oziroma so klimatski pogoji ugodni, pa za to ni prav nobene potrebe. Tudi poleti dodatno hlajenje skorajda ni potrebno.

Kako ustvariti pasivno hišo?

Pasivne hiše gradimo s pomočjo sodobnih materialov, katerih glavna lastnost je visoka toplotna izolacija, hkrati pa mora biti seveda poskrbljeno tudi za zvočno izolacijo in požarno varnost.

Struktura pasivne hiše
Za toplotno in zvočno izolacijo se uporablja kamena volna.

Na spletni strani https://www.rihter.si/ smo preverili, kaj sestavlja pasivne hiše. Pri nas se večinoma uporablja kamena volna, ki je bistvena za primerno izolativnost, sicer pa so stene narejene iz tako imenovanih sendvičev, ki jih poleg kamene sestavljajo še mavčno kartonske plošče, lesene letve in OSB plošče, mavčno vlaknene plošče, navzven pa malta z mrežico in končni sloj fasade. Volnena volna različnih lastnosti se v sendvič pasivne hiše umesti kar trikrat in tako trojno prispeva k toplotni in zvočni izolaciji.

Od kod dobiva pasivna hiša energijo?

Standard za pasivno hišo je bil postavljen že leta 1988, prva pasivna hiša pa je bila postavljena dve leti kasneje in je takoj privabila veliko zanimanja, saj je bilo znižanje stroškov pri porabi energije že takrat izpostavljeno kot naloga, s katero se bo potrebno v prihodnosti soočiti pri gradbeništvu in arhitekturi.

Gradnja pasivne hiše
Pasivna hiša učinkovito izkorišča sončno energijo.

Pasivne hiše so zasnovane tako, da se lahko izkorišča sončno energijo (okna obrnjena na jug), se poleti s pomočjo okolice skrbi za senco (drevesa in pergole), da je izolacija sten, strehe in tal čim boljša, da je površina fasade čim manjša, da je prostor med okenskimi stekli polnjen s plinom … Seveda pri pasivni hiši ne gre zanemariti niti podpore sodobne tehnologije – ta lahko prinese še boljše izkoristke.

Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.