Postopek polaganja keramičnih ploščic

192

Prva stvar pri polaganju keramike je izbira ustreznih keramičnih ploščic. Te se med seboj razlikujejo tako po vrsti kot tudi po tem, za kakšen prostor so primerne. Obstajata dve različni vrsti ploščic. To so naravne in umetne ploščice, ki se naprej delijo na žgane in nežgane, naravne ploščice pa so marmorne in granitne. Po namenu uporabe je lahko keramika stenska ali talna. Vaše ploščice torej izberite na podlagi namena uporabe, njihove velikosti, kakšen bo vzorec polaganja, glede na dimenzijo ter barvo fug.

Drugi korak pri polaganju ploščic je predogled končnega videza. Vsaj tri kvadratne metre ploščic položite na površino, kjer boste imeli ploščice. Tako boste preverili združljivost ploščic oz. keramike s prostorom, združljivost barve fug s samimi ploščicami ipd.

Preden keramičar začne s polaganjem keramičnih ploščic, morate preveriti, ali so ploščice dobre kakovosti. Prav tako se morate prepričati, da niso morda zlomljene, saj bodo kasnejše reklamacije s strani trgovin namreč zavrnjene. Keramičar vam bo povedal, da polaganje keramike brez fug (razen pri polaganju naravnega kamna v enem kosu) ni primerno, še posebej zaradi visoke stopnje glaziranja keramike. Razmak med posameznimi ploščicami mora biti vsaj 3 milimetre.

Pozorni morate biti tudi na izbiro fugirne mase. Sprednjih strani keramičnih ploščic nikoli ne smete označevati s svinčnikom ali markerjem, saj je možno, da madežev kasneje ne boste mogli odstraniti. Ko vam keramičar položi ploščice ali pa če ploščice polagate sami, morate po koncu polaganja ploščic počakati vsaj 48 ur (še bolje bo 72 ur), preden začnete površino, kjer so položene ploščice, uporabljati oziroma po njej hoditi.

Pri polaganju keramike, ki ima visoki sijaj, torej pri keramiki, ki je brušena in polirana, morate biti še posebno pozorni, saj pri takšnih materialih še lažje pride do poškodb. Tak material morate pred obdelovanjem in polaganjem ustrezno zaščititi s pokrivanjem.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.