Vzdrževanje kovinskega pohištva

17
Kovinsko pohištvo

Doma imamo vsi kar nekaj lesenega in kovinskega pohištva, ki se nahaja v hiši, prav tako pa tudi kje zunaj, na primer na balkonu, terasi ali vrtu. Vajeni smo, da je treba za les skrbeti in mu podaljševati življenjsko dobo, malce manj pa se ukvarjamo s kovinskim pohištvom.

Tudi to pa je potrebno vzdrževanja, zato si zasluži nekaj več naše pozornosti, kot mu je običajno namenimo. In kako vzdrževati kovinsko pohištvo, da nam bo dolgo hvaležno? V resnici ne gre za kaj posebnega. Nekaj malega ljubezni, prostega časa, orodja in ustrezne barve za kovino.

Vrtno pohištvo – prvi korak

V primeru, ko gre za kovinsko pohištvo, ki je ves čas na udaru vremenskih sprememb, dežja, sonca, snega, vetra in podobnih vplivov, je povsem mogoče, da je le-to premalo zaščiteno. V tem primeru se hitro zgodi, da pride do poškodb in posledično do rjavenja.

Barve za notranje in zunanje pohištvo TEKNOS Futura
Barve za notranje in zunanje pohištvo TEKNOS Futura (40, 90) — KIST d.o.o.

Korozija razžira kovino, zato je nujno ukrepanje. Pred barvanjem bo potrebno površino najprej osušiti in očistiti, odstraniti je treba stare nanose barv in lakov ter poskrbeti za morebitne rjave dele. To storimo kar z brusnim papirjem ali nežno žičnato krtačo.

Vrtno pohištvo – drugi korak

Ko smo zadovoljivo očistili celotno površino, sledi čiščenje prahu. V primeru, da izvedemo mokro čiščenje, je potrebno kovino znova posušiti pred nadaljevanjem, ki pa še ne bo barvanje. Najprej nanesemo temeljno barvo ali zaščitni sloj proti rji.

Ko se ta posuši, se lotimo barvanja. Da bi bili nanosi karseda enakomerni, je najbolje uporabiti primeren valjček in nanesti barvo v toliko slojih, da ustrezno prekrije kovinsko površino. Če barvamo s čopičem, pazimo na smer barvanja, saj se bo zamahovanje vsepovprek še kako poznalo na končnem izdelku.

Notranje pohištvo

Notranje kovinsko pohištvo navadno nima težav z rjo niti ni drugače pretirano poškodovano. Zmoti lahko oluščena barva ali pa nam je ton barve enostavno postal dolgočasen. Z eno izmed barv za kovino TEKNOS bomo z lahkoto poživili svoje pohištvo.

Barva za notranje pohištvo TEKNOS Futura 15
Barva za notranje pohištvo TEKNOS Futura (15) — KIST d.o.o

Barvo izberemo tako, da se bo skladala s preostalim pohištvom, zato je dobro pred nakupom preveriti, kakšni odtenki posamezne barve so na voljo. Takšno pohištvo navadno barvamo zunaj, kjer je boljša zračnost, čeprav sodobne barve na vodni osnovi prav tako niso več zdravju nevarne.

Brez hitenja

Barvanje pohištva se nikoli ne lotimo v pomanjkanju časa ali v večernih urah, ko začne primanjkovati dnevne svetlobe. Hitenje se namreč na končnem rezultatu precej pozna. Pazimo tudi, da na površini ne ostajajo zračni mehurčki, pohištva pa ne prestavljamo, vse dokler ni zares do konca posušeno.

Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.