Toplotne črpalke zemlja voda – višja učinkovitost

26

Kadar se odločamo za učinkovit sistem ogrevanja, pridemo hitro do toplotnih črpalk, ki se priporočajo kot energetsko učinkovite in okolju prijazne. Vendar pa večina ljudi pomisli predvsem na tip zrak voda, ki je najbolj splošen, najbolj poceni in tudi najbolj splošno primeren. A če imamo možnost, da se odločimo za boljšo izbiro, velja pomisliti še na nekaj: na zemeljski kolektor, torej na toplotne črpalke zemlja voda.

Kako deluje toplotna črpalka zemlja voda?

Toplotna črpalka AquaPaQPodjetja, ki večinoma prodajajo toplotne črpalke zrak voda, pogosto povedo, da je potrebno imeti za črpalko tipa zemlja voda ogromno posest, na kateri je potrebno vse preriti z buldožerjem ter položiti cevi, in da je vse skupaj izjemno drago … Kaj pa v resnici drži?

Geotermalna toplotna črpalka ima zemeljski kolektor, kar pomeni, da se kot vir toplote resnično uporablja zemlja. Da bi iz nje pridobivali energijo, niso potrebni tako strašni posegi, kot bi nekateri radi pokazali. Če imate ob hiši večjo zelenico, se enostavno položijo cevi, podobne cevem za talno ogrevanje. Res pa je, da je to najlaže narediti pri novogradnjah, ki še nimajo urejene okolice, ali pa takrat, kadar položimo in s prstjo prekrijemo zemljišče, kot je zelenica oziroma travnik, saj je tam najmanj ovir.

Toplotne črpalke, ki imajo zemeljski kolektor, so prav zato, ker je njihov vir toplote zemlja, izjemno učinkovite. Ko imajo toplotne črpalke zrak voda zaradi mrzlega zraka že precejšnje težave in nas prisilijo k dogrevanju z drugimi viri, geotermalna črpalka še vedno zagotavlja prijetne temperature v našem domu. Zemeljski kolektor namreč z zimo nima težav: zgornja plast zemlje lahko pomrzne, lahko jo prekrije debela snežna odeja, v notranjosti pa ostane topla. Temperatura globoko v prsti je konstantna – kar vedo tudi živali, ki se v globoke rove zavlečejo pred zimo in brez težav prezimijo do pomladi.

Črpalke zemlja voda oziroma geotermalne toplotne črpalke torej dejansko zahtevajo nekaj več dela za namestitev, vendar se to gotovo izplača, saj so bistveno bolj učinkovite od črpalk zrak voda. V podjetju Varme, kjer so znani po najsodobnejših rešitvah za ogrevanje, pravijo, da nam kombinacija zemeljskega kolektorja in toplotnega prenosnika omogoča, da se grejemo že takrat, ko je temperatura globoko v zemlji 6 stopinj Celzija. To pa pomeni, da se grejemo tako rekoč vedno.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.