Svetloba v hladnejšem delu leta

66

V vse krajših jesenskih in zimskih dneh vedno več časa preživimo v zaprtih prostorih. Za naše zdravje je pomembno, da so le-ti dovolj zračni in svetli. Medtem ko je svežega zraka vedno več, pa nastaja težava predvsem s svetlobo. Naravna svetloba je v hladnejših mesecih velikokrat prešibka za ustrezno bivanje, zato si moramo v prostoru zagotoviti primerno dodatno svetlobo.

Vpliv razsvetljave na počutje

Svetloba podzavestno vpliva na naše razpoloženje. V premalo razsvetljenem prostoru smo zato delovno manj učinkoviti, prav tako pa doživljamo več stresa. Raziskave so pokazale, da lažje delujemo, če je prisotna svetloba, ki je podobna naravni.  V prostor je zato dobro namestiti svetila z žarnicami, ki bodo oddajala naravni svetlobi čim bolj podobno svetlobo. Takšna je bela svetloba, ki obstaja v več različnih odtenkih in tako lahko glede na individualne želje izberemo pravi odtenek zase.

Varčne sijalke
Svetila z žarnicami, ki oddajajo podobno svetlobo naravni.

Izbira žarnice – glede na namenu porabe

Na splošno za delovno okolje izbiramo hladnejše ali nevtralne odtenke bele svetlobe, ki v prostor vnašajo resnejše ozračje. Takšno svetlobo najdemo v naravi v jasnih dneh blizu poldneva, ko je svetlost najvišja. Za domačo uporabo lahko izberemo bolj sproščujoče tone, na primer toplejšo belo svetlobo. Slednja je podobna sončni svetlobi proti večeru, ko ta postane manj bleščeča in prijetnejša za oko. Prav tako je svetilnost žarnic za domačo uporabo lahko nižja kot svetilnost tistih, ki jih uporabljamo v delovnem prostoru.

V zimskem času več razsvetljave – ekološki vidik

Zaradi krajših dni in manj sončne svetlobe v zimskih mesecih uporabljamo več umetne razsvetljave. S tem v mislih moramo paziti na ustrezno rabo svetil, ne le da sami prihranimo denar, temveč da poskrbimo za okolje.

Ugašanje luči
Z rednim ugašanjem pozitivno vplivate na okolje.

Za proizvodnjo elektrike je namreč potrebno veliko energije, ki prihaja iz narave. Tako bomo z izklapljanjem luči, ko se v prostoru ne nahajamo, naredili veliko zase in hkrati tudi za okolje.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.