Prednosti in slabosti parnih čistilnikov

139

Pravijo, da nam parni čistilnik omogoča, da svoj dom očistimo veliko bolj temeljito, in da je z njim možno enostavno očistiti tudi trdovratno umazanijo, katere se je bilo treba poprej lotiti s ščetko in agresivnimi čistili. Ste tudi vi pomislili na fuge med keramičnimi ploščicami ali na kuhinjsko pečico?

Parni čistilnik je tako imenovan eko čistilnik, saj poskrbi za čiščenje in razkuževanje doma brez uporabe agresivnih sredstev. Vse, kar potrebujete, je voda iz pipe, belilo, s katerim ste poprej čistili in iz svojega doma preganjali mikroorganizme, pa lahko kar zavržete. Prva prednost parnih čistilnikov je gotovo v tem, da so do okolja prijazni – in seveda prijazni tudi do ljudi ter hišnih ljubljenčkov.

Čiščenje s paro
Za čiščenje s paro ne potrebujemo agresivnih kemičnih čistil.

Parni čistilnik je poleg tega tudi izjemno učinkovit. Če ste prej uporabljali različne krpe za pomivanje, ki ste jih spirali v vodi s čistili, niste svojega doma nikoli očistili tako učinkovito, kot lahko to storite s parnim čistilnikom. Ta namreč s puhanjem pare in njeno visoko temperaturo skrbi za odstranjevanje umazanije hkrati z vročino kot z vlago, zaradi česar odstranjuje tudi tisto nesnago, ki se zdi za krpo in čistilo nemogoč opravek. Z lahkoto odstranite plesen, vodni kamen, maščobo in tako naprej.

Imate v vaši družini majhne otroke? Potem bo to gotovo še en razlog, da pričnete uporabljati parni čistilnik. Če ste doslej čistili s kemičnimi čistili, se vprašajte, koliko časa se vaši otroci igrajo na tleh, in v kakšnem stiku s kemikalijami je bila zaradi tega njihova koža – da o seganju z rokami v usta sploh ne govorimo.

Parni čistilnik odstranjuje prah, umazanijo, maščobo in alergene (tudi s pršicami se učinkovito spopade), poleg tega pa nevtralizira neprijetne vonjave (na primer zaradi hišnih ljubljenčkov) in uničuje bakterije, viruse, glive in plesni. Z njim boste na dolgi rok tudi prihranili, kajti tudi pri najdražjih parnih čistilnikih velja vzeti v obzir dejstvo, da vam nikoli več ne bo treba kupovati različnih čistil za dom – parni čistilnik uporablja zgolj vodo!

Kaj pa slabosti tovrstnih čistilnikov?

Marsikdo z nakupom okleva zaradi enega samega dejstva, to je cene. Ta res ni tako nizka, kot bi si marsikdo želel, a na čistilnik je treba gledati kot na vse drugo orodje – uporabljali ga bomo dolga leta, med tem časom pa nam ne bo potrebno kupovati čistil. Prav tako čistilniki marsikoga plašijo, ker ne ve, kako jih pravilno uporabljati in kako se najbolje lotiti čiščenja posameznih vrst umazanije in različnih delov ali predmetov v domu. Vendar se je nekoliko težje znajti zgolj na začetku. Ko si dobro preberete navodila in čistilnik nekajkrat uporabite, vam bodo stvari hitro jasne – še bolje pa bo seveda, če vam uporabo ob nakupu prikažejo.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.