Pravilna osvetlitev prostorov

96

Osvetlitev prostorov z zunanjo svetlobo, torej s pomočjo oken, lahko reguliramo le v primeru, da se odločimo za izgradnjo nove hiše. V kolikor pa kupimo stanovanje ali že obstoječo hišo, pa slednje možnosti nimamo. V takšnem primeru se moramo najprej odločiti, kaj bomo uporabljali za dodaten vir svetlobe oziroma kakšna svetila nam bodo osvetljevala prostore. Izbiramo lahko med namiznimi svetili, stropnimi svetili, samostoječimi svetili in lestenci. Kakšno svetilo bomo izbrali, je odvisno tudi od tega, katere svetlobne efekte želimo doseči in kaj bomo v določenem prostoru počeli.

Svetilo za dekoracijo
Ne pozabite na dekoracijska svetila.

Največja napaka, ki jo naredimo pri osvetlitvi prostora, je ta, da svetila prenesemo iz prejšnjega stanovanja ali hiše ter jih ne uskladimo z novimi potrebami in novim prostorom. Vsak prostor je zgodba zase in ima svoje specifične zahteve. V kolikor želimo doseči optimalno osvetlitev prostorov, je še kako pomembno, da se posvetujemo s strokovnjakom za osvetlitev, pri čemer mu sporočimo svoja pričakovanja ter želje. Osvetlitev je namreč tista, ki da prostoru dodaten sij in mu omogoči življenje. Temen prostor je neprivlačen, nima pozitivne energije; veliko bolje se počutimo v svetlih, pravilno osvetljenih prostorih.

Osvetlitev prostora je torej ključnega pomena za vse, ki na novo opremljate stanovanje ali hišo. Poskrbite, da prostori ne bodo preosvetljeni ali slabo osvetljeni. Strokovnjaki svetujejo, da v kuhinji ter kopalnici uporabite močnejšo osvetlitev. Dnevna soba, spalni prostori in jedilnica pa ne potrebujejo tako močne osvetlitve. Velikokrat manjše, raznobarvne svetilke delujejo veliko bolj romantično in sproščujoče, kakor pa eno veliko svetilo, ki močno osvetli celotni prostor. Kakšna bo osvetlitev prostora pa je v veliki meri odvisno tudi od osebnih pričakovanj. Nekateri imajo veliko raje svetle prostore, medtem ko so drugim bolj všeč temnejši.

Osvetlitev kuhinje
Osvetlitev kuhinje naj bo izrazitejša od osvetlitve dnevne sobe.

Osvetlitev prostorov je pomembna tudi zaradi njenega vpliva na razpoloženje in vsakodnevne aktivnosti. Strokovnjaki svetujejo, da v stanovanju ne smemo imeti prevelikih kontrastov, saj so slednji znak slabe osvetlitve prostora. V prostorih mora biti zagotovljena tako imenovana splošna osvetlitev – to je tista osvetlitev prostora, ki nam omogoča normalno vidljivost, pri kateri lahko opravljamo tudi vizualno zahtevnejša opravila. Močnejšo svetlobo potrebujemo le pri opravilih, kot so čiščenje, šivanje, oblikovanje, pletenje itd.

Načrtovanje primerne osvetlitve prostorov je zahtevno opravilo ter spada na področje oblikovanja človekovega življenjskega okolja. Bolje bomo zadovoljili svoje potrebe in želje, bolje se bomo počutili in bolj zadovoljni bomo v življenju. V kolikor imamo možnost, je najpomembneje, da najprej maksimalno izkoristimo naravno svetlobo, in ko smo slednjo izkoristili, preverimo, katere umetne elemente oziroma svetila dodamo, da izboljšamo osvetlitev prostora.

Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.