Po študiju na svoje

12

Po dokončanem študiju imamo skoraj vsi sanje, da se odselimo na svoje. To pa ni tako enostavno, če nam k privarčevanemu denarju vsaj nekaj ne primaknejo starši. Ali nam celo kupijo lastno stanovanje. Nismo pa vsi rojeni pod srečno zvezdo, da bi stanovanje v Ljubljani dobili od staršev. Zato moramo skrbno varčevati prisluženi denar, da si privoščimo lastno nepremičnino. Če vtipkamo v iskalnik stanovanja Ljubljana, nas namreč skoraj kap zaradi visokih cen.

Toda kljub temu se da najti pravo stanovanje tudi za naše želje. Najprej moramo skrbno preučiti svoje potrebe. Koliko prostora potrebujemo in kje naj se nahaja naše stanovanje sta ključni vprašanji. Potem moramo vedeti tudi, čemu smo se pripravljeni odreči za določeno ceno.

Stanovanja Ljubljana – najbolj iskani besedi pri mlajši generaciji kupcev

Življenje izven Ljubljane ima nekatere prednosti. A kljub temu se mladi najpogosteje po študiju odločijo ostati v Ljubljani. Povpraševanje je izjemno veliko, prav tako je na nepremičninskem trgu kar nekaj ponudbe. Običajno se zatakne pri ceni. Sprejeti je torej potrebno naslednjo odločitev: stanovanja Ljubljana – novogradnja ali starejša nepremičnina? Ponavadi izbiramo glede na denar, ki smo ga za nepremičnino sposobni plačati.

Stanovanja Ljubljana
Cena za najem stanovanja v centru Ljubljane je izjemno visoka.

Nove nepremičnine so definitivno dražje, a pri seštevku stroškov obnove se lahko tudi pri starejših stanovanjih v Ljubljani kar dobro uštejemo. Zato je potrebno v nakup nepremičnine z veliko mero previdnosti. Dobro pretehtajmo želje in nujne potrebe ter naše osebne finance.

Je boljša rešitev najem stanovanj v Ljubljani?

Najemniški trg je v Ljubljani razmeroma dobro razvit. Nekateri najemodajalci sprejmejo le študente, nekateri pa le mlade zaposlene. Tudi pri najemu je potrebno dobro razmisliti, kaj nam ustreza. A vseeno pri najemu ne tvegamo toliko kot pri nakupu. V najslabšem primeru prekinemo najemniško pogodbo in se pod določenimi pogoji iz nepremičnine odselimo. Drugače je, če nepremičnino kupimo. Nikoli namreč ne vemo, ali jo bomo lahko za tak denar tudi prodali.

Preden na spletnih straneh vtipkamo iskalni pojem »stanovanja Ljubljana«, je dobro vedeti, kaj zares potrebujemo in koliko smo za to pripravljeni odšteti. Če naše želje segajo le kakšno leto ali dve vnaprej, potem se je bolj smiselno odločiti za najem nepremičnine kot za nakup.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.