7 nasvetov za ureditev zelenjavnega vrta

170
Ureditev zelenjavnega vrta

Ker je trgovinska zelenjava vse dražja in ne preveč kakovostna, vrtnarjenje v zadnjem času ponovno pridobiva na svojem ugledu. Vse več ljudi se za to koristno dejavnost odloči tudi zaradi veselja ob misli na to, da se lahko odpravijo na vrt, odtrgajo želeno zelenjavo in jo uporabijo pri kuhi. Še ena od večjih prednosti lastnega vrtnarjenja je ta, da lahko gojimo sorte, ki v trgovinah najpogosteje sploh niso na razpolago.

Na kakovost in količino pridelka na vrtu v zelo veliki meri vplivata tudi dobro načrtovanje in ureditev zelenjavnega vrta. Preden se odpravite na vrt in začnete z urejanjem, si preberite nekaj najkoristnejših nasvetov in priporočil za svoj popoln zelenjavni vrt, ki ga boste z veseljem obdelovali.

1. Izberite pravo lokacijo

Pri načrtovanju zelenjavnega vrta je v prvi vrsti pomembna izbira prave lokacije, ki v veliki meri vpliva na uspeh vrtnarjenja. Poglavitnega pomena je sončna svetloba, ki vpliva na zdrav in obilen pridelek. V bližini vrta naj bo zato čim manj grmičevja in dreves, imejte pa zagotovljeno oskrbo z vodo.

Tudi zemlja mora biti dovolj kakovostna. Vsekakor so najboljša rodovitna, ravna in dobro izsušena ilovnata tla. Izogibajte se težki glini in zelo peščenim tlom. Sicer pa lahko rodovitnost zemlje ves čas izboljšujete z različnimi organskimi gnojili, a še vedno je najbolje, da že v osnovi poskrbite za kakovostno prst.

2. Poskrbite za primerno velikost

Najprej se odločite za velikost zelenjavnega vrta. Ta je odvisna od razpoložljivega prostora, količine potrebne zelenjave in količine dela in časa, ki ga imate na razpolago. Šele nato se odločite, katere vrste zelenjave boste gojili. Odločite se za vrste, ki jih radi uživate skupaj s svojimi najbližjimi.

3. Naredite skico oziroma načrt

Pred ureditvijo vrta naredite skico oziroma načrt za zelenjavni vrt. Ta naj prikazuje mesto posamezne vrste zelenjave, razmik med vrsticami ter datume za sajenje. Skici dodajte še načrt za kolobarjenje, saj ni priporočljivo, da se ena in ista vrsta zelenjave vedno goji na istem mestu.

4. Kupujete kakovostna semena in zdrave sadike

Ko bo načrt za zelenjavni vrt izdelan, pojdite nakupovat semena, sadike, gnojila in vso potrebno vrtnarsko opremo. Poskrbite, da bo vse, kar boste kupili, dovolj kakovostno. Semena naj izvirajo iz zanesljivih semenarn oziroma gojiteljev zelenjave. Sadike naj bodo za sajenje ravno prav razvite.

5. Prst obogatite s kompostom

Preden se lotite sajenja, si priskrbite še prst. Ta namreč predstavlja hrano in vodo za rastline. Zemlji lahko dodajate tudi organske snovi in gnojila za spodbujanje rasti in razvoja rastlin. Priporočamo vam, da uporabljate kompost, ki je odličen vir organskih snovi ter je enostaven za izdelavo in uporabo.

6. Sejte v ravnih vrstah

S sejanjem lahko pričnete, ko boste imeli vse pripravljeno. Sejte v ravnih vrstah oziroma geometrijsko urejeno. To pomembno vpliva na funkcionalne prednosti in tudi na sam izgled in urejenost vrta.

7. Zatirajte plevel

Plevel zatirajte pravočasno, če res želite imeti popoln zelenjavni vrt. Zanj je značilno, da zadržuje škodljivi mrčes in polže, ki lahko povsem uničijo vaš pridelek. Poskrbite, da bo tudi zemlja na vrtu dovolj vlažna, saj rastline poleg hranilnih snovi potrebujejo še zadostno količino vode.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.