Mladinska soba naj bo center dogajanja

63

Mladinska soba mora biti prostor, ki je v hiši ali večjem stanovanju namenjen predvsem najstnikom. Seveda se dobro zamišljen in oblikovan prostor lahko uporablja še mnogo kasneje, ko najstniki že globoko zakorakajo v dvajseta leta in počasi zaključujejo fakulteto. Če imate dva ali več otrok, lahko mladinska soba postane prijeten prostor za popoldanska druženja s prijatelji, sošolci, znanci, sosedi, pa tudi za preživljanje časa v ožjem ali širšem družinskem krogu, denimo s sestričnami in bratranci. Vse večkrat namreč razmišljamo, da se morajo odrasli družiti v dnevni sobi pred televizijo ali pa ob kuhinjski mizi, medtem ko naj otroci poiščejo neke igrače v otroški sobi in se tam igrajo. Manjkrat nam pride na misel, še posebej če nimamo velikega vrta ali travnika pred hišo, kjer se lahko odvijajo prijetni dogodki pogostitev in piknikov, da je lahko takšen kotiček pravzaprav tudi nekje znotraj našega domovanja.

Ustvarite jo z domišljijo

V stanovanjih je mladinska soba težko izvedljiva, razen če je soba za enega ali dva otroka tako prostorna po kvadraturi oziroma tako dobro zamišljena in sprojektirana, da lahko preko dneva sprejme in izvaja funkcijo dnevne sobe. Da bi vam to uspelo, je pametno postelje spraviti na višino ali skriti v omaro, iz katere se potem zvečer spustijo na varna tla in jih lahko otroci uporabljajo za spanje.

Mladinska soba po meri
Naj pri načrtovanju mladinske sobe sodeluje tudi mladostnik.

Postelja na višini lahko ponudi v spodnjem nadstropju sedežno garnituro, iz katere je denimo mogoč ogled filmov ali igranje iger na konzolah, če je ekran pritrjen na steni ali omari na nasprotni strani sobe, na sredini še preproga, mizica na koleščkih in ustvarili ste prijeten mladinski kotiček, kjer se lahko otroci zabavajo, klepetajo, ustvarjajo, kar prigriznejo in se igrajo.

Mladinska soba je lahko sredi ničesar

Mladinsko sobo si je še veliko lažje sprojektirati v hiši. Če imate denimo dvonadstropno hišo in je spodnji del bivalni, s kuhinjo, kopalnico, jedilnico, dnevno sobo in recimo spalnico za starše, je lahko zgornje nadstropje namenjeno otrokom. Če ima vsak od dveh, treh ali štirih otrok na eni strani hiše svojo sobo, vam lahko uspe narediti odlično mladinsko sobo – naravno med vsemi sobami oziroma bolje rečeno, namesto hodnika bo v zgornjem nadstropju vaše hiše lepa mladinska soba.

Moderna mladinska soba
Na sliki je primer mladinske sobe podjetja Prevc d.o.o.

Prednosti takšne mladinske sobe (prevc.si) je zelo veliko. Do nje bodo imeli direkten dostop vsi otroci iz svojih sob. Ker jo bodo morali prečkati, ko bodo želeli vstopiti v svojo sobo ali oditi iz svoje sobe v kopalnico, na WC, v kako drugo sobo ali na stopnišče, jo bodo prečkali neštetokrat. Tisto, kar pogosto obiščemo, pa nam tudi priraste k srcu in vedno znova se bo pojavilo veliko novih idej, kako jo kvalitetno opremiti.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.