So klimatske naprave primerne tako za ogrevanje kot hlajenje?

91
Klimatska naprava

Ko se odločamo za nakup klimatske naprave, navadno pomislimo na vroče dneve in prijetno hladen zrak, ki nam ga bodo te naprave zagotovile. Kaj pa ogrevanje s klimatskimi napravami? Čeprav bo morda kdo odmahnil z roko, češ da je klima za ogrevanje predraga, pa sama ideja niti najmanj ni napačna.

Časi se spreminjajo in električna energija (v kombinaciji s kvalitetno hladilno oz. ogrevalno napravo) je velikokrat cenejša opcija od preostalih energentov, ki so danes na voljo na trgu. In ko govorimo o kvaliteti, enostavno ne moremo mimo klimatske naprave Hitachi.

Seveda se je treba pred nakupom tovrstne naprave vedno vprašati, kolikšno kvadraturo želimo pokriti s hlajenjem oziroma ogrevanjem. Ogrevanje s klimatsko napravo je zelo priročno v prehodnem obdobju, pred ali po zimski sezoni. Še posebej dobro se tovrstna opcija gretja in hlajenja z eno napravo izkaže v manjših stanovanjih in poslovnih prostorih.

Na kaj paziti pred nakupom?

Kupec mora biti pred nakupom vsekakor zelo pozoren na dejstvo, da izbrana klimatska naprava sploh omogoča funkcijo ogrevanja. To namreč ni samoumevno, saj so nekatere klimatske naprave namenjene zgolj hlajenju. Ste med tistimi, ki se še odločajo, ali je sploh smotrno iti v nakup klimatske naprave?

Klimatske naprave Hitachi
Klimatske naprave Hitachi zagotavljajo vedno čist in svež zrak.

Dodajmo, da so strokovnjaki ugotovili več koristi uporabe teh naprav. Ena bolj pomembnih je vsekakor ta, da je storilnost v ustrezno hlajenih ali ogrevanih okoljih dosti večja kot sicer. Slednje niti ne čudi, če se zavedamo, da se človek v takšnem okolju bolje počuti, ni zaspan ali dekoncentriran.

Pazite pri izbiri velikosti klimatske naprave

Ne le velikost prostora, ki ga želite ohladiti ali ogreti, pomembna je tudi velikost same naprave. Razlog je precej enostaven, in sicer v primeru, da boste izbrali premajhno klimatsko napravo, se utegne pripetiti, da ne bo dovolj zmogljiva za delo, ki ji ga boste naložili.

Velja pa tudi obratno. Če bo naprava prevelika, bo poraba električne energije za njeno delovanje sorazmerno večja, zato prave potrebe po tej velikosti ne boste imeli.

Tudi toplotne črpalke zmorejo ogrevati in hladiti

Ste vedeli, da lahko tudi toplotna črpalka poleti pomaga hladiti in pozimi ogreti vaše prostore? Res je, poznamo tudi toplotne črpalke, ki hladijo. Gre za toplotne črpalke zrak-voda, ki za spremembo temperature izkoriščajo energijo iz zraka, katero spreminjajo v energijo za potrebe ogrevanja ali hlajenja.

Pester nabor različnih naprav s funkcijo tako hlajenja kot ogrevanja lahko najdete na https://prealpi.si/toplotne-crpalke/. V podjetju Prealpi d.o.o. vam bodo znali tudi kvalitetno svetovati glede nakupa optimalne naprave za vaš objekt.

Toplotne črpalke Hitachi
Toplotne črpalke Hitachi – tako za ogrevanje stanovanja kot sanitarne vode.

Ljudje smo na splošno navdušeni nad multifunkcijskimi napravami, ki ponujajo »vse v enem«. Tako kot imamo na pisalni mizi tiskalnik, s katerim lahko tiskamo in optično beremo dokumente, imamo na voljo tudi druge podobne naprave. Ko beseda nanese na hlajenje prostorov, pa je več kot pripravna možnost nakupa naprave, ki hkrati omogoča še ogrevanje.

Pred nakupom se vsekakor dobro informirajte in preračunajte, kolikšno kvadraturo želite z napravo pokriti, ter se posvetujte s strokovnjakom s tega področja. Nakupa kvalitetne klimatske naprave zagotovo ne boste obžalovali. Še posebej v tistih dneh ne, ko bo zunaj pripekalo ali pa se nekoliko neprijetno ohladilo.

Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.