Kako poskrbeti za bonsaj?

17
Skrb za bonsaj

Le komu se niso prikupila miniaturna drevesca, ki smo jih verjetno prvikrat videli v znamenitem filmu Karate Kid, kjer je mojster Miyagi skrbno in z veliko potrpežljivosti vzgajal prečudovite rastline. Kot je razvidno že iz filma, gre pri vzgoji bonsaja hkrati za samovzgojo.

S skrbjo za bonsaj duhovno rastemo, na nek način meditiramo in se učimo, kako ostati mirni in se ne predajati stresu, ki ga je okoli nas vse več. Ker pa bonsaj zahteva leta in leta, se marsikdo prestraši, da nalogi ne bo kos. A danes lahko bonsaj kupimo v vrtnem centru in naprej skrbimo zanj.

Kako izbrati bonsaj?

Ena od dilem je vsekakor sama izbira. Še posebej začetniki najprej ne vedo, kam bi se obrnili in po katerem drevescu bi segli. K sreči lahko danes kupimo že rastline pripravljene na nadaljnje vzdrževanje, kljub temu pa je potrebno o njih vedeti nekaj reči.

Bonsaj - ficus ginseng
Eden izmed bonsajev, za katerega je enostavno skrbeti, je ficus ginseng.

Če nimate namena postati profesionalec na tem področju, si boste vsekakor raje ogledali tiste vrste, ki ne zahtevajo prav posebnega režima in pogojev. V tem primeru bodo za vas najprimernejši bonsaji, ki so navajeni uspevati v vremenskih pogojih, kakršni so v vašem okolju, verjetno še bolje pa bo pogledati kar za sobnimi.

Sobni bonsaj

Kot ste verjetno že uganili, je sobni bonsaj rastlina, ki dobro uspeva pri sobni temperaturi. Mednje štejemo grmovnice in listavce, ki načeloma dobro uspevajo v podobnih pogojih, kot jih imate na voljo doma. Naj vas ne zmoti kakšna opazka poznavalca, da to ni pravi bonsaj.

Vaš sobni bonsaj bo enako prikupen kot katerikoli drugi, in tudi njemu boste posvetili nekaj svoje pozornosti, da bo lepo uspeval pred vašimi očmi. Če boste strokovnjake vprašali za nasvet, vam bodo verjetno priporočili fikus, ki raste dokaj hitro, a je zanj precej enostavno skrbeti. Obrezovali ga boste namreč zgolj enkrat letno, in sicer spomladi.

Skrb za rastlino

Če govorimo o sobnem bonsaju, naj dodamo, da bo zanj najprimernejše okolje s temperaturo od 15 do 25 °C. Naj vas ne bo strah, če nimate zares veliko sonca v sobi, saj mu bolj godi posredna in ne preveč močna sončna svetloba.

Uspevanje bonsaja
Od vrste bonsaja je odvisno, koliko svetlobe in vode bo potreboval.

Čeprav je znano, da je potrebno bonsaj zalivati izjemno natančno in skrbeti za to, da se voda ne zadržuje v plitki posodi, pa je pri sobnem bonsaju to nekoliko manj zahtevno. Vseeno pa poskrbite za to, da zemlja ne bo pretirano poplavljena, saj lahko to slabo vpliva na korenine.

Vodič za vzdrževanje bonsaja

Da bo vaš bonsaj dobro uspeval, se držite naslenjih navodil:

  • Redno preverjajte vlažnost zemlje in zalijte, ko je ta suha. Ne zalivajte zgolj ciklično po urah, saj se vlažnost redno spreminja.
  • Bonsaj namestite stran od direktne sončne svetlobe in ne blizu grelnih teles.
  • Redno obrezujte, da bonsaj ohrani pravo obliko. To storite tako, da previdno odstranjujete lističe in vejice.
  • Obliko bonsaja vzdržujte z vrvico, s katero zvežete vejice.
  • V zemljo dodajte nekaj večjih kamenčkov za boljše odvajanje vode.
  • Gnojilo vedno dodajajte šele po zalivanju.
  • Bonsaj presadite na dve do pet let.
  • Pri presajanju vedno skrbno očistite posodico.

Spoznajte še druge vrste bonsajev

Omenili smo že, da med sobnimi bonsaji prevladujejo fikusi in grmovnice, poglejmo pa še druge vrste, ki znajo biti dokaj zahtevne za vzdrževanje. Morda še niste slišali za Šito bonsaj. Gre za miniaturno drevesce, ki meri tja do 5 centimetrov in ima zelo malo vejic in listov.

Mame bonsaj meri do 15 centimetrov, Šohin od 15 do 25 centimetrov, poznamo pa tudi nekoliko večje. Ti segajo do 60 centimetrov in se imenujejo Chumono. Obstajajo pa še večje vrste, denimo Omono, ki meri do 120 cm, ter Hachi-uye, ki zraste preko 130 cm visoko.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.