Kako poleti učinkovito shladiti stanovanje?

48
Hlajenje stanovanja poleti

Poletje je čas visokih temperatur, ki so lahko zelo nadležne, sploh če prebivate v hiši ali stanovanju brez klime, poleg tega pa se ne morete pohvaliti niti z dobro izolacijo.  Tisti, ki živite v višjih nadstropjih, pa še toliko bolje veste, kaj vam želimo sporočiti, kajne?

Četudi imate možnost uporabe klime, si je nekateri preproste ne želite, saj dobro veste, kako nevarna je lahko. Morda ste z njeno uporabo že imeli kako slabo izkušnjo in vam niti na misel ne pride, da bi jo še kdaj vklopili, sploh pa tedaj, ko ste prisotni v prostoru. Ena od možnosti je, da klimo vključite medtem, ko vas ni, in jo izključite, ko se vrnete v prostor.

Sicer pa je še veliko drugih, bolj zdravih možnosti, ki vam poleti pomagajo učinkovito shladiti stanovanje. Vas zanima, katere so te možnosti, ki vas povrhu vsega še (skoraj) nič ne stanejo?

1. Ventilator in led

Starejši ljudje vam bodo svetovali, da skledo z ledom postavite pred vklopljen ventilator. Na ta način boste dobili učinek klimatske naprave, obenem pa si boste precej znižali stroške elektrike.

2. Zatemnitev prostora

Ste vedeli, da lahko sonce, ki sije neposredno skozi okno, poveča temperaturo v prostoru tudi za tretjino? Poskrbite, da boste pravočasno zastrli žaluzije oziroma zagrnili zavese.

Hlajenje poleti
Žaluzije in zavese zagrnite, še preden se ozračje zunaj segreje.

Na ta način boste temperaturo v prostoru znižali kar za petino celotne temperature. To obvezno naredite na vseh oknih, ki gledajo na jug ali zahod.

3. Ustvarjanje prepiha ob večerih

Če boste opazili, da je zvečer zunaj primerno mrzlo, odprite okna na nasprotnih straneh hiše ali stanovanja. Na ta način boste ustvarili učinkovit prepih.

4. Zamenjava žarnic

Klasične žarnice zamenjajte s kompaktno fluorescentnimi. Slednje namreč proizvajajo manj toplote, obenem pa so zelo varčne z energijo.

5. Posteljnina iz bombaža

Če torej ne uporabljate klimatskih naprav, je za spanje v vročih poletnih nočeh najboljša posteljnina iz bombaža. Bombaž je namreč izjemno zračen, obenem ostaja dlje časa hladen na dotik.

6. Uživanje primernih živil

Ko se boste želeli v pretirano vročih prostorih dodobra ohladiti, zaužijte večjo porcijo sladoleda. Priporočamo vam tudi ledene lučke ter pitje domačega ledenega čaja. Učinki bodo neverjetni.

Zaupali smo vam le nekaj izjemno koristnih in učinkovitih nasvetov, kako se najhitreje in najlaže, pa tudi najbolj varčno ohladiti v vročih poletnih dneh in nočeh. Če boste upoštevali vse nasvete, bo poletje znosno, vaše počutje pa temu primerno. Morda pa vse nasvete že pridno upoštevate in ste se z branjem tega prispevka lahko samo potolažili, da vse delate prav.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.