7 nasvetov za čiščenje kuhinje

79

Vsaka gospodinja si želi čiste in sijoče kuhinje. A kaj, ko je slednje ob otrocih, hišnem ljubljenčku in službi zelo težko doseči. Podajamo vam nekaj nasvetov, kako dosežete, da bo vaša kuhinja vselej čista in sijoča.

Pospravite stvari za seboj

Hitreje in enostavneje boste dosegli red v vaši kuhinji, če boste stvari, ko končate z opravilom, za seboj pospravili. V kolikor čiščenja ne boste opravljali redno, se vam bo nabralo veliko umazanije in nesnage, zaradi česar boste izgubili voljo do čiščenja, prav tako pa boste za čiščenje potrebovali veliko več časa, kakor če bi vse pospravili sproti.

Uporabite naravna čistilna sredstva

Za čiščenje kuhinje namesto agresivnih močnih sredstev uporabite naravna čistila, kot so limona, kis, soda bikarbona, bananin olupek, kavna usedlina in podobno. Tudi s pomočjo naravnih sredstev lahko dosežete zelo dobre rezultate, ob tem pa poskrbite tudi za manjšo onesnaženost okolja.

Vzemite si čas

Vsako čiščenje potrebuje svoj čas. Pretirano hitenje in predčasno odstranjevanje čistil ne obrodi sadov. Svetujemo vam, da se čiščenja lotite sistematično. Ko nanesete čistilo, ga pustite delovati, med tem časom pa opravljajte kakšno drugo delo. Rezultati bodo veliko lepši, prihranjen pa bo tudi vaš čas.

V čiščenje kuhinje vključite celotno družino

Čiščenje kuhinje je lahko zelo povsem preprosto opravilo, če pri slednjem sodelujejo prav vsi člani družine. Vsak član naj po obroku pospravi svoj krožnik, določite tudi urnik – nekdo pomiva posodo, spet drug skrbi za čistočo pulta in tretji za čistočo naprav in tal.

Pomivanje posode
Pri čiščenju kuhinje naj vam pomagajo tudi otroci.

Razpored za delo pripravite vsak teden, pri tem pa poskrbite, da se člani družine pri delu izmenjujejo.

Redno brisanje prahu

Čiščenje kuhinje ne zavzema samo pomivanje posode, brisanje pulta, čiščenje kuhalne plošče, vendar je sestavljeno tudi iz okenskih polic, nape, radiatorjev itd. Tudi na slednjih površinah se nenehno nabira prah. V kolikor želite, da bi bilo čiščenje kuhinje prijetno delo, poskrbite, da bodo tudi slednje površine nenehno čiste. Vsaj enkrat tedensko pobrišite prah po policah, radiatorje pa očistite enkrat na mesec.

Redno odstranjevanje mastnih madežev

Med najbolj nadležne kuhinjske madeže sodijo prav mastni madeži. Pomembno je, da vselej po končanem kuhanju odstranite mastne madeže in poskrbite, da bo kuhalna plošča vselej čista. Čiščenje svežih mastnih madežev je veliko lažje kot starih, kjer se maščoba strdi in močno prime na podlago. Redno čiščenje maščobe zavzema tudi področje pečice, tudi tukaj se med pripravo jedi nabere ogromno umazanije.

Brisanje in čiščenje tal

Med kuhanjem nam na tla padajo koščki hrane, drobtine, kaplje vode itd. V kolikor tovrstnih madežev in smeti ne boste pospravili sproti, jih boste raznašali po stanovanju in si s tem ustvarjali še dodatno čiščenje. Prav tako se lahko zgodi, da smeti na tleh poškodujejo tla. Redno čiščenje kuhinje je smiselno tudi s higienskega vidika.

Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.