6 oktobrskih vrtnih opravil

81

Oktober zaključuje obdobje, ko je bila narava radodarna, saj se v tem času poberejo še zadnji jesenski pridelki in na vrtu ostanejo zgolj še tisti, ki bodo tam tudi prezimili. V gredicah imamo tako še brstični ohrovt in nekaj motovilca, morda kakšen por ali bučo, tiste najslajše poletne sadeže in zelenjavo pa smo že davno pobrali – razen kakija, ki ravno dozoreva, pa kivija in morda agrumov.

Kaj je oktobra treba postoriti na vrtu?

V oktobru moramo vrt pripraviti na zimo, saj hladna jutra že lahko prinesejo slano in zmrzal, pa tudi kakšna snežinka že lahko pade z neba. Tako kot na zimo se pripravljamo tudi že na naslednjo pomlad.

Oktober je pravi čas, da na vrtu poskrbimo za naslednje:

1. Preden tla zamrznejo, je čas, da posadite čebulnice. In seveda ne govorimo le o narcisah in tulipanih, ki bodo spomladi krasili vaš cvetlični vrt, temveč tudi o pravi čebuli in česnu, ki bosta zgodaj spomladi pognala na vašem zelenjavnem vrtu.

Čebulnice
Oktober je pravi čas za sajenje nekaterih čebulnic.

2. Z vrta pospravite vse rastline v loncih, ki zunaj ne bi preživele zime. Ne dajte jih na toplo, saj jim tudi toplo stanovanje ne bo prijalo. Raje jih postavite na hladno.

3. Občutljive rastline, ki so trajno zasajene, zaščitite pred mrazom. Zemljo okoli rastlin prekrijte z zastirko (na primer slamo), same rastline pa ovijte v folijo, ki nudi zaščito proti mrazu.

4. Kljub temu, da se večina drevja obrezuje spomladi, je treba tudi jeseni poskrbeti za obrezovanje vej, ki bi se sicer pozimi zaradi dolžine pod težo snega lahko polomile. Ravno tako obrežite grmovnice, na primer malinjak.

5. Bi radi imeli naslednje leto v svojem vrtu bolj kakovostno prst? Ko poberete pridelek, posejte deteljo ali druge rastline, ki sproščajo v prst veliko dušika. Sicer pa ne bo odveč, če vrt tudi pognojite z naravnim gnojilom ali »pridelkom« iz kompostnika.

Gnojenje zemlje
Poskrbite, da boste imeli spomladi pripravljeno kakovostno prst.

6. Vrt zaščitite pred živalmi. Že res, da je sredi zime prijetno skozi okno opazovati srno, ki se pase na vašem vrtu, a ta lahko naredi tudi škodo. Predvsem zaščitite debla mladih dreves, da živali ne bodo obglodale lubja.

Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.