5 novembrskih vrtnih opravil

17
Novembrska vrtna opravila

Zmotno bi bilo misliti, da se po vrtičkih sprehajamo in delamo zgolj spomladi in poleti. Vrt je dobesedno živ in potrebuje nekaj pozornosti in nege skozi celotno leto. Prav nič drugače ni novembra, ko se vsi skupaj že malce pripravljamo na zimsko obdobje.

Tudi v tem času je v zemlji še marsikaj, kar bo popestrilo naše mize in krožnike, hkrati pa je potrebno vrt pripraviti za prihajajočo sezono. Lastniki vrtov vam bodo povedali, da dela na vrtu v resnici nikoli ne zmanjka. K sreči pa gre za delo, ki ga opravljamo z veseljem.

1. Priprava na naslednjo sezono

V novembru na vrtovih potekajo vzdrževalna dela na različne načine. Po eni strani je potrebno določene vrtnine, ki se še vedno nahajajo v zemlji, zaščititi pred mrazom ali presaditi, po drugi strani pa je treba zemljo pripraviti na zimsko obdobje.

Na vrtu boste v tem času še vedno opazili radič, špinačo in ohrovt. Tudi korenje in zelena lahko še vztrajata do tistega pravega mraza. Prazne gredice rahlo prekopljemo, potresemo z organskim gnojilom in z dodatno plastjo zemlje.

2. V sadovnjaku

V sadovnjaku je novembra vedno kaj dela. V primeru, da je ostalo še kaj vztrajnega sadja, tega oberemo in ustrezno skladiščimo v temen in hladnejši prostor. Navadno v klet ali v za to namenjeno shrambo. V novembru je tudi ugoden čas za presajanje sadnega drevja.

Jablane, hruške in podobno sadno drevje obrežemo ter zaščitimo pred morebitnimi škodljivci. V boju zoper glivične bolezni lahko uporabimo bakren pripravek, s katerim poškropimo drevesa.

3. Skrb za zelišča

Zelišča, ki naše brbončice razveseljujejo skozi celo leto, je potrebno presaditi v lončke in jih umakniti v toplejše prostore. Če je v kuhinji na voljo dovolj prostora na okenski polici ali pultu, do katerega seže dnevna svetloba, bo več kot zadostovalo.

Zelišča v lončkih
Ko se zunaj ohladi, je treba občutljiva zelišča umakniti na toplo.

Zelišča, kot sta na primer timijan in drobnjak, lahko pustimo zunaj, vsekakor pa je potrebno poprej preveriti, katera so tista, ki potrebujejo zaščito pred mrazom in katera mu dobro kljubujejo kar sama od sebe.

4. Okrasne rastline

Rože in druge okrasne rastline, občutljive na mraz, presejemo v lončke ter postavimo na varno. V novembru še vedno sadimo tulipane, pri čemer pa je potrebno zemljo prekriti s hlevskim gnojem, s katerim hkrati prekrijemo trajnice.

5. Novembra sejemo tudi vrtnine

Navadno v novembru sejemo vrtnine, ki kalijo precej dolgo in bi radi pridelke zagledali že zgodaj spomladi. Mednje štejemo špinačo, korenje, peteršilj in čebulo. Pomislimo še na česen, sejemo pa lahko tudi grah. Če imate na voljo zimski vrt, pa sploh ni nobene težave.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.