5 aprilskih vrtnih opravil

61
Aprilska vrtna opravila

Mesec april velja za spomladanski mesec in če mu je vreme naklonjeno, potem je lahko v tem mesecu že zelo lepo vreme, ki je primerno za najrazličnejša opravila na naših vrtovih. Kaj vse velja v aprilu postoriti na vrtu, preverite v današnjem prispevku.

Prekopavanje gredic ter priprava na setev in sejanje

Tla v aprilskem času so po nekaj dneh sonca primerna za okopavanje, zato prekopljemo gredice in jih počasi pripravimo na setev ter sejanje. Prav tako moramo gredice pognojiti z mineralnimi in organskimi gnojili, priporoča se tudi priljubljeni kompost. Na koncu je gredice potrebno še očistiti, zravnati ter primerno pripraviti.

Sejanje odpornejših vrtnin

Aprila na prostem že lahko sejemo in sadimo odpornejše vrtnine, med katere sodijo radič, šalotka, grah, čebula, špinača, zgodnji fižol ter krompir. V tem času občutljivejše vrtnine raje sejemo in sadimo v zaboje, lončke ter tople grede. Med take vrtnine sodijo kumare, jedilne buče, paprika, melona, zelje, rdeča pesa in podobno.

Sadike kumar v lončkih
Aprila lahko v lončke vstavite sadike kumar.

Mlade rastline, ki jih posejemo na prosto, moramo nujno zaščititi pred slano. Ves čas je potrebno odstranjevati plevel.

Presajanje zelišč ter zamenjava vrhnje plasti zemlje

April je čas, ko je potrebno zelišča v posodah presaditi, po potrebi je treba zamenjati tudi vrhnjo plast zemlje. Nato jo je potrebno pognojiti še s kompostom in drugimi organskimi gnojili. Mesec april je primeren tudi za zasaditev novih oblik zelišč.

Sajenje rdečega in črnega ribeza, kosmulje in robide

Aprila na naših sadnih vrtovih lahko sadimo rdeči in črni ribez, kosmulje, robido ter še kaj. V tem času robidam odstranimo stare poganjke, mlajšo vrsto robide pa speljemo po špalirjih. Ta čas je primeren tudi za razmnoževanje jagodičevja s tako imenovanim grobanjem. Veje je potrebno zasuti z zemljo, nato navlažimo ter pustimo, da se razvijejo korenine. Drevje v tem času lahko pognojimo še z dušikom.

Sajenje vrtnic in potonk

Potrebno je poskrbeti tudi za okrasni vrt. Lahko posadimo čebulice gladijol in gomolje dalij. Prav tako v aprilskem času sadimo vrtnice in priljubljene potonke. Okrasnemu srobotu odstranimo vse pozeble dele. Travo je potrebno dobro prezračiti. To pomeni, da jo temeljito pregrabimo in na mestih, kjer je redkejša, posejemo novo.

DELI
Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.