4 majska vrtna opravila

48
Majska vrtna opravila

Maj je prelep pomladni mesec, ki nas hitro zvabi iz hiše. Sonce prijetno obsije tako nas kot naravo, ki se že konkretno prebuja. Prav zato je seveda v maju na vrtu kar precej dela, a večinoma gre za prijetna opravila, ki se jih zelo veselimo.

Prav nič nenavadnega ni, če maja na vrtu že pobiramo prve pridelke, saj se delo tam namreč prične že precej prej. Le kdo se ne veseli mladega krompirja, pa redkvic, zelja, rukole in ostalih dobrot, ki nam jih maja ponuja naš vrt. A maja tudi sejemo.

1. Okopavanje vrta

Čeprav gredo ob besedi »okopavanje« marsikomu dlake pokonci, pa gre za opravilo na vrtu, ki pač mora biti opravljeno. Če vam okopavanje ne diši zaradi prisilne drže med vihtenjem motike, je čas, da to spremenite. Okopavanje bo precej bolj enostavno, če boste imeli to opravilo večkrat na sporedu.

Največja napaka je, če se tega lotite zgolj dvakrat letno in takrat pustite svoje srce in pljuča na vrtnih gredicah. Okopavajte denimo enkrat tedensko, pa takrat bolj na rahlo. S tem boste preprečili rast plevela in bo tudi naslednje okopavanje precej bolj enostavno. In pozabite na motiko. V trgovini za vrtove poiščite primernejše orodje za svojo hrbtenico.

2. Maj je mesec paradižnika

Dejansko ni vrta in vrtnarja, ki v maju ne bi imel opraviti s paradižnikom. Gre za sila priljubljen plod, ki se znajde tako v slastnih solatah kot tudi v omakah in drugih kombinacijah.

Nekateri ga jedo kar tako. Sveže pobranega in opranega na vrtu. Poskrbite za to, da bo imel vaš paradižnik ustrezno oporo. Poleg paradižnika pa boste želeli verjetno pripraviti oporo tudi za fižol.

3. Nega trate

Čeprav svojo trato okoli vrta urejate že pred majem, pa je ključnega pomena, da jo negujete tudi v tem pomladnem mesecu. Poleg redne košnje ji namenite še nekaj dodatne pozornosti. Trato kosite nekje na 5 dni, vsekakor pa preverite tudi, ali bi ji prav prišlo nekaj gnojenja.

Trato prav tako dobro prezračite. Če ne veste, kaj to pomeni, gre za enostaven postopek, med katerim s posebnimi grabljami prebadamo tla in na ta način omogočamo trati, da »zadiha«.

4. Sajenje v maju

Maja sadimo tiste vrtnine, ki jim rečemo pomladne, a smo jih pustili za konec. Mednje navadno spadajo fižol, jajčevci, paprika, paradižnik in seveda solata. Pri sajenju bodite pozorni na to, da skupaj sadite zelenjavo, ki sodi skupaj, sicer bo pridelek bolj slab. Ne pozabite na gnojenje in redno zalivanje.

Pa veliko sreče in obilo veselja v vašem vrtu!

Aquasana
Je nastopil čas za prenovo doma? Ne veste, kako opremiti notranjost stanovanja? Bi želeli izpopolniti svoje veščine vrtnarjenja? Na spletnem portalu Aquasana.si boste zagotovo našli odgovore na svoja vprašanja, povezana z urejanjem doma in vrta.